ساختار تدوین طرح کسب و کار فنآفرینانه (جشنواره ملی فنآفرینی شیخ بهایی)
این بخش از جشنواره ملی فنآفرینی شیخ بهایی با هدف شناسایی و معرفی برترین طرحها و یا ایدهای قابل تجاریسازی برگزار میشود. شرکتکنندگان در این بخش لازم است با لحاظ کردن معیارهای تعیین شده، ایده و یا طرح ارائه شده خود را بر روی توسعه یک محصول / خدمت مبتکرانه (Innovative) متمرکز نمایند که دارای فناوری برتر و یا کاربرد بدیعی از فناوری موجود است.
طرحها در دو مرحله تحویل دبیرخانه جشنواره میشود: ۱. طرح اولیه ۲. طرح کامل
معیارهای داوری طرحها
اگر چه ساختارهای مختلفی جهت تدوین و نگارش طرح کسب و کار وجود دارد ولی به جهت امکان مقایسه طرحهای ارائه شده توسط داوران و انتخاب برترین آنها، رعایت قالب و شکل اجزاء ارائه شده برای شرکت کنندگان الزامی است. معیارهای کلی داوری با توجه به نکات زیر تدوین شده است.
- سطح خلاقیت، ابتکار و نوآوری بکار گرفته شده
- چگونگی استفاده از فرصت تشخیص داده شده برای کسب درآمد
- امکانپذیری فنی، قابلیت اجرا و ظرفیت لازم برای سرمایهگذاری
- توان تیم پیشنهادی برای اجرای طرح
فهرست مطالب طرح اولیه (در ۵-۶ صفحه)
۱– مشخصات کلی طرح
شامل عنوان طرح، نام طراح یا طراحان، مدت تخمینی انجام طرح، میزان سرمایه اولیه موردنیاز
۲– خلاصه طرح (چکیده اجرایی)
منظور از خلاصه طرح شرح مختصری از ایده / طرح کسب و کار، فناوری بکار گرفته شده، بازار هدف و آینده آن، مزیتهای رقابتی، هزینهها، تیم کاری و چشمانداز آن میباشد. (حداکثر ۲ صفحه)
۳– تشریح و توجیه فناوری (حداکثر ۳ صفحه)
۳-۱- نوآوری
۳-۲-فرآیند دستیابی به فناوری (مهندسی معکوس، اختراع، …) و نوع محافظت از آن
۳-۳- زمینههای کاربرد فناوری
۳-۴- وضعیت کنونی فناوری و مقایسه با فناوریهای رقیب
۳-۵- ریسکهای مربوط به فناوری و راه حلهای کاهش آنها
۳-۶- تأثیرات اجتماعی / مزایای فناوری / ویژگیهای منحصر بفرد
۳-۷- ارزش مالی فناوری
فهرست مطالب طرح کامل کسب و کار
سرفصلهای در نظر گرفته شده برای تدوین طرح کامل کسب و کار به همراه درصد وزن هر کدام از امتیاز کل طرح عبارتند از:
۱– مشخصات کلی طرح
شامل عنوان طرح، نام طراح یا طراحان، مدت تخمینی انجام طرح، میزان سرمایه اولیه موردنیاز
۲– خلاصه طرح (چکیده اجرایی)
۳– تشریح کسب و کار (۱۰٪)
۳-۱- توصیف کالا خدمت / فرآیند شامل: ایده، نوآوری، پتانسیلهاو فرصتهای ایجاد کسبوکار، قابلیت تجاری سازی
۳-۲- درآمد کسب و کار (میزان تولید و ارایه خدمت، سطح توزیع و …)
۳-۳- شکل کسب و کار (حقوقی، حقیقی، …)
۴– تشریح و توجیه فناوری (۲۵٪)
۴-۱- نوآوری
۴-۲- فرآیند دستیابی به فناوری (مهندسی معکوس، اختراع، …) و نوع محافظت از آن
۴-۳- زمینههای کاربرد فناوری
۴-۴- وضعیت کنونی فناوری و مقایسه با فناوریهای رقیب
۴-۵- ریسکهای مربوط به فناوری و راه حلهای کاهش آنها
۴-۶- تأثیرات اجتماعی / مزایای فناوری / ویژگیهای منحصر بفرد
۴-۷- ارزش مالی فناوری
۵– تحلیل بازار (۱۵٪)
۵-۱- تحلیل صنعت (آینده این کسب و کار، رقبای این کسب و کار)
۵-۲- مطالعه و تحقیق بازار (بخشبندی بازار، پتانسیل بازار، نوع مشتری)
۵-۳- برنامهریزی بازار (استراتژیهای قیمتگذاری، استراتژیهای توزیع و تبلیغات، آینده محصول یا قیمتگذاری)
۵-۴- مدل بازاریابی (فروش محصول، فروش فناوری و …)
۶– ارزیابی ریسک کسب و کار (۱۰٪)
۶-۱- نقاط ضعف کسب و کار
۶-۲- ارزیابی ریسک در ارتباط با پذیرش بازار و تغییر در رفتار مشتریان و سرمایهگذاران
۶-۳- ریسکهای ناشی از تغییرات اجتماعی، سیاسی، جمعیتی، اقتصادی، محیطی و قانونی
۶-۴- راههای مقابله با ریسکها و برطرف کردن ضعفها
۷– برنامهریزی و توجیه مالی (۱۵٪)
۷-۱- میزان سرمایه و منابع تأمین آن
۷-۲- پیشبینی حساب سود و زیان و نقطه سر به سر
۷-۳- پیشبینی و توجیه درآمدها
۸– برنامه اجرایی و سازمانی (۱۲٪)
۸-۱- ارائه مراحل اجراء و زمانبندی آنها
۸-۲- امکانات و فناوریهای موردنیاز برای اجرا
۸-۳- تأمینکنندگان امکانات و محل اجراء
۸-۴- ساختار تشکیلاتی (مشخصات نیروی انسانی و نحوه بکارگیری، شکل مالکیت، …)
۹– ضمائم و سایر مستندات (۸٪)
شامل دادههای بازار، فهرست قیمتها، پیشینه مطالعات فناوری، تصاویر / نقشهها، …
توجه: ۶۵٪ کل امتیاز داوری مربوط به داوری مراحل اول و دوم و ۳۵٪ مربوط به مرحله نهایی (دفاعیه حضوری) میباشد.
نکات مهم
۱- طرح باید بر روی کاغذ A4 به صورت یکرو و تایپ شده ارائه گردد.
۲- طرح کامل حداکثر در ۳۰ صفحه ارائه گردد.
۳- طرح اولیه و طرح کامل لازم است در فرمت PDF به آدرس الکترونیکی جشنواره (shtf@istt.ir) و در فرمت word به دبیرخانه جشنواره ارسال گردد.
۴- طرح ارائه شده نباید ناقض هیچ نوع حق مالکیتی باشد.
۵- داوری طرحهای کامل در سه مرحله زیر صورت میگیرد
۵-۱ مرحله اول داوری شامل بررسی کلی طرحها از نظر رعایت اصول وساختار نگارش طرح کسبوکار و همچنین سطح فناوری طرح
۵-۲ مرحله دوم داوری شامل بررسی طرحها از نقطه نظر محتوی و عملیاتی بودن فناوری بکار گرفته شده در طرح و پرداختن به جزئیات هر یک از سرفصلهای طرح کسبوکار
۵-۳ داوری مرحله سوم بصورت حضوری و روزهای برگزاری جشنواره انجام میگیرد.
۶- ۶۵٪ از امتیاز هر طرح مربوط به مرحله اول و دوم داوری و ۳۵٪ مربوط به مرحله سوم داوری است